tisdag 16 februari 2010

Att vara en bra kompis även på Internet

I veckan hände det som vår kloka kollega Lotta hade befarat. Under lektionstid upptäckte vi att några av eleverna hade fått "tråkiga" kommentarer på sina berättelser som de skrivit i Storybird. Vi beslutade oss för att ändra i planeringen och diskutera det under eftermiddagen. Vi kollade av med eleverna om de visste hur man kommenterade och om det var någon som hade provat att göra det. På projektorn visade vi några bra kommentarer och samtalade om hur man gör en bra kommentar. Då tog en elev upp att han/hon hade fått kommentarer som inte var så roliga. Vi diskuterade varför det är viktigt att vara en bra kamrat även på Internet och varför det kan vara enkelt att skicka iväg en kommentar som man inte skulle våga säga till någon direkt. Det blev ett bra och givande samtal.

Efteråt tittade vi på en strömmande film från http://sli.se/ som handlade om att vara en bra kamrat på Internet. Serien heter Enter och är en programserie i sex delar som utforskar möjligheter och faror med Internet. Den kan jag varmt rekommendera som diskussionsunderlag speciellt för er som undervisar lite äldre elever....hur gick det då? Jo, kommentarskrivarna insåg själva sitt misstag, erkände och bad om ursäkt. Kommentarerna är raderade och vi har börjat om på ny kula. Värdefullt lärande ...learning by doing.
/Anna

1 kommentar:

  1. Tänk vilka värdefulla lärandesituationer som uppstår sådana här gånger, tack vare att ni såg vad som hände och tog tag i det.
    Underbart!

    //Kattis

    SvaraRadera